Esentai Tower, Almaty, Kazakhstan, 2015     Images Concept Facts
COORDINATION has designed and completed a new private apartment in Almaty, Kazakhstan. Located on the 30+ floor in the highest and most prominent building of the city, the Esentai Tower, this apartment is aimed to be a place for sensory and intellectual stimulation as well as a refuge for reflection and relaxation.

The brief for the project was to create a setting purely for leisure, mainly intended for weekend breaks or short stays. This freed the design from the practical limitations usually associated with residential projects and made it a one-of-a-kind opportunity for the design team. Enjoying the full trust of the local client couple, COORDINATION was able to freely create and realise a vision of a very individual yet site-specific interior.

Starting with a blank core & shell canvas the space was equipped with everything necessary for a luxurious multi-sensory experience celebrating a very unique setting. Initially intended as a three-bedroom apartment the layout was turned into a luxurious one-bedroom loft-style space. The scope of the project encompassed the complete spatial planning, interior architecture and engineering. This included the design and selection of all surfaces, lights, built-in furniture elements, kitchen units, loose & bespoke furniture pieces, accessories, design editions and a curated, bespoke art selection. Every joint and screw was considered and carefully planned to create a completely harmonious experience.

The L-shaped floorplan was composed with a clear spatial hierarchy between social and private areas. It reveals 270° city views while „leaning“ against the impressive setting of the surrounding Tian-Shan mountains. The use of landscape-related structures and natural metaphors helped to shape the floorplan, spatial rhythm and atmospheres of the individual areas. Certain areas where emphasized by sloping and shifting and create physical sensations uncommon in a normal home. The experience is a new sensation of space, elegantly flowing without interruption.

The interior design of the Ritz Apartment has been awarded with the distinction ‘Iconic Awards Winner 2016′ given by the German Design Council.
ClientPrivate AssignmentConcept, Design, Planning and Fit-Out Completion2015 Extent220 sqm DesignFlip Sellin | Natalie Ziesemer | Sonja Stadelmaier  Project ManagementNatalie Ziesemer | Flip Sellin  TeamKarolina Szachułowicz | Jonathan Coates | Panos Gerakakis | Rebecca Hellbach | Alexej Paryla | Claudia Pineda De Castro | Silke Jung | Lena Kramer | Justyna Puchalska | Petra Sohnius | Isabelle Klinke | Tia-Maria Lindquist Lighting DesignAnne Boissel Technical PlanningBAI GmbH | Johannes Kasche Fit-outGanter Interior GmbH Site SupervisionJürgen Tietze Furniture DesignFlip Sellin | Philipp Brosche | Manuel Steiner Custom FurnitureGirsberger GmbH Art ConsultationGalerie Silberkuppe | Dominic Eichler | Michel Ziegler PhotosDirk Dähmlow AwardsIconic Awards Winner 2016